Beemelték a Mi24-es helikoptert az “Auchan körforgalomba”, Szolnokon

Beemelték a Mi24-es helikoptert az “Auchan körforgalomba”, Szolnokon
Megérkezett a szolnoki Auchan-nál található körforgalomba az a helikopter, mely az elkövetkezendőekben igazi látványosságként szolgál majd az arra járóknak. A Mi–24-es típusú forgószárnyas repülő hadieszközt kora délelőtt szállították új helyére.
 
A termete miatt is feltűnő, a Magyar Honvédség egyik legendás harci helikoptereként számon tartott gép egyrészt Szolnok katonaváros jellegét hangsúlyozza, másrészt idegenforgalmi szempontból is figyelemfelhívó jelleggel bír.
A Mi-24 Helikopteres Emlékmű helyét januárban kezdték el kialakítani, azóta vártuk, hogy a beharangozott harci gép látható legyen a csomópontban. A helikopter jellegzetes előre és oldalra dőlő harci pozícióban fogadja majd az arra elhaladókat.

A Mi-24-es típusú szovjet harci eszköz első változata 1969-ben emelkedett a levegőbe. Az első variáns, a Mi-24A gyártása 1972-ben kezdődött, ezt követően jópár verzióban készíttették, és az gépeket üzemeltető országok is végeztek rajta kisebb-nagyobb módosításokat.
Jellegzetessége azonban a testes méret, a nagy szállítókapacitás, nagysága már eleve biztosítja, hogy hatástalanított példányai kiállított eszközként is figyelemre méltóak legyenek – ahogy a szolnoki gép is.
A Mi-24-es helikopterek első példányait 1978-ban állította hadrendbe a Magyar Néphadsereg. A rendszerváltáskor a Magyar Honvédség Mi-24D és Mi-24V harci helikopterekkel rendelkezett.
A haditechnikában nem járatos olvasóknak többet mond, hogy e típust képviseli a közkedvelt, rétisas mintázatú, Csőrike névre keresztelt gép is.
A 117-es oldalszámú Mi-24-es helikopter egykor a MH. 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományába tartozott, majd miután 2000-ben – több harci géphez hasonlóan – dekoratív külsőt kapott, hazai és nemzetközi légi bemutatók, repülőnapok sztárjaként találkozhattunk vele. Jelenleg pedig a Szolnoki Repülőmúzeum egyik látványossága.
Kép galéria:
https://www.szoljon.hu/galeriak/