A szolnoki habos isler

 

 
Világhírű lett egy szolnoki sütemény, a habos isler.
 
A Tisza-parti városba sokan kifejezetten azért mennek el, hogy habos islert vegyenek és egyenek. Szinte mindennapos, hogy a környékbeli településekről vagy az ország távolabbi részéről is elzarándokolnak az édességkedvelők Szolnokra.

A sütemény világszerte kuriózumnak számít, ugyanis csak Szolnokon készítik habos töltelékkel. Eleinte csak egy helyen lehetett kapni, ám a desszert sikere akkora, hogy a helyi cukrászdák is felvették a habos islert a kínálatukba. A habos isler híre az évek során átlépte az országhatárt, Európa-szerte vannak hódolói a csokis-habos finomságnak. Eljutott már a sütemény Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt, az Egyesült Államokba is.

A habos isler igazi magyar találmány, amelynek a formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos ischlerhez. A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal. Az egykori Kádár Cukrászdában árusította e helyi desszertet. Ma korábbi tanítványa, Móra László mestercukrász, a Marcipán Cukrászda tulajdonosa viszi tovább a hagyományt.

A habos isler receptjét vélhetőleg a véletlennek köszönhetjük. "Az édesség a Kádár-dinasztia műhelyének pincéjében „született”, valószínűleg akkor, amikor Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen 130 fokos cukorsziruppal édesítette és egy csöppnyi ecettel stabilizálta állagát. Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát a cukrász, de kiderült, nem ez a legjobb megoldás, ugyanis a tészta hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta." - meséli a történetet Móra László a szoljon.hu-ban.

Az isler számos változtatáson ment keresztül, míg elnyerte mai formáját. Volt kakaóhabos verzióban is, de az nem tetszett annyira a vendégeknek. Egy időben a csokis bevonattal is kísérleteztek. Végül a karamellel ízesített, színezett fondant bevonatnál maradtak. Apró trükköket is bevetnek, hogy még szebb és ízesebb legyen az édesség. A csokis bevonat alá forró baracklekvárt tesznek a tésztába pedig finomra őrölt diót kevernek.
A habos islert házilag is többféle módon elkészíthetjük.


 
Habos isler egy nagymama receptfüzetéből:
"Nagymamám kockás füzetében találtam ezt a receptet. Nagyon örültem neki, mivel habos ischlert nem lehet kapni a környékbeli cukrászdákban. Igazi vendégváró különlegesség" olvashatjuk a Mindenegyben blogon.
Hozzávalók:
Tésztához:
58 dkg liszt
32 dkg margarin
16 dkg porcukor
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
1 ek víz
Töltelékhez:
5 tojásfehérje
150 ml víz
40 dkg porcukor
2 ek citromlé
Mázhoz:
40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki
7 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáz tepsiben világos sárgára sütjük. Kihűtjük.
Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.
Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk, és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehér csoki csíkokkal díszíthetjük.
Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés