Az ártézi víz nyomában

Az ártézi víz nyomában- kerékpártúra Szolnokon
 
Szolnok város több pontján igazi természeti kincs, kiváló minőségű ártézi víz tör felszínre. Kerékpártúránk során felkeressük a város ártézi kútjait, de közben megcsodálhatjuk a város nevezetességeit is.

Útvonal:
Eötvös tér – Baross út - Szapáry út – Tiszaparti sétány – Dr. Béres József sétány - Verseghy Park – Zagyvaparti sétány (Ispán körút) – Várkonyi István tér – majd a Zagyvaparti sétányon a Széchenyi Városrészbe – a Zagyvaparti sétányról lehajtón az Egyetértés utcába – Széchenyi István körút – Széchenyi Parkerdő. Táv: kb. 10 km

Érintett látnivalók:
Eötvös tér – A város szívében álló Eötvös téri víztorony ma már ipari műemlék, közelében található az Eötvös téri ártézi kút és a felújított, modern játszótér.
                                                                                     Fotó: Lescsinszky Zoltán
 
Szapáry út – A város legrégebbi utcáján történelmi jelentőségű szecessziós épületekkel találkozhatunk.

Tisza Hajósok tere – Innen ível át a Tiszaligetbe Közép-Európa leghosszabb, 444 m-es gyalogos és kerékpáros hídja, a Tiszavirág híd. 

Fotó: Lescsinszky Zoltán

Tiszaparti sétány – A neobarokk stílusú Tisza Szálló és Gyógyfürdő sétány felé néző kútjából hévíz tör fel. A kiváló minőségű és összetételű vizet palackozó üzemben Áldásvíz néven töltik üvegekbe, a finom nedű a szolnokiak felfrissülését szolgálja.
 
Fotó: Lescsinszky Zoltán

Verseghy park, Rózsakert –Itt áll Szolnok város leghíresebb szülöttjének, Verseghy Ferencnek a mellszobra. A Rozárium őshonos magyar rózsák kertje csepp alakú gyógyvíz kúttal, mely Dr. Béres Józsefnek, a Béres Csepp feltalálójának állít emléket.

Fotó: Lescsinszky Zoltán

Zagyvaparti sétány (Ispán körút)Ispán ártézi kút

Várkonyi István tér – A háromszög alakú Várkonyi tér a Szolnok ispán körút és a Zagyva között terül el. Történelmi emlékpark, mely helyet ad a 13 aradi vértanú emlékművének, kopjafáinak. Modern játszótér is várja a gyerekeket csúszdával, hintákkal, mászóvárral és homokozókkal. Felfrissülést nyújt a Várkonyi téri ártézi kút vize.

Széchenyi VárosrészSzéchenyi ártézi kút

Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központ – A közel 200 hektáros parkerdőben kiépített kerékpárútvonalon keresztülhaladva kikapcsolódást és feltöltődést nyújt a természet közelsége és a parkerdő nyugalma. A kialakított sétáló-, kerékpáros-, és lovas utak, az erdei tornapálya ideális környezet a sportolásra. A gyermekes családok számára szinte kihagyhatatlan a hatalmas erdei játszótér. A „Bagolyvár” turisztikai tanösvényen végighaladva 10 állomáshelyet érintünk, melyeken térképpel és feladattal ellátott táblát találunk. A parkerdőben 125 hektáron turista úthálózatot hoztak létre
gyalogtúrázók, kerékpárosok és lovasok számára.  


Fotó: Vajk Ödön
További információ:
Tourinform Szolnok
5000 Szolnok, Hild János tér 1. Tel: 56/420-704