Vadvízország a Zagyva és Holt- Zagyva mentén

„Vadvízország” a Zagyva és Holt- Zagyva mentén
 
Azoknak ajánljuk ezt a túrát, akik a háborítatlan természet közelségére vágynak eltávolodva a város zajától. Tavasszal éled a természet, kizöldülnek a folyópart fái, virágba borul a gátoldal, beporzó rovarok gyűjtik a nektárt, visszatérnek fészkükre a költöző madarak. Végtelen szabadságot érezhetünk az út során, melyet kerékpárral, de akár gyalog is végigjárhatunk. E terület hajdan csatazajtól volt hangos, itt vívták a tavaszi hadjárat győztes ütközetét. Az egykori hősökre is emlékezünk
.
Útvonal: Szabadság tér - A Zagyva jobb partján haladva: Zagyvaparti sétány - Tabáni tájház - Zagyvaparti sétány - Át a vasúti híd alatt - Zagyva gát -Jobbra kanyarodva a Malomszögi híd felé - Át a hídon, majd elérve a Zagyva baloldali gátját újra jobbra kanyarodva elérjük a Holt- Zagyva északi végét (a terület megtekintése a gátról letérve)- Tovább a Zagyva-gáton eljutunk a Holt- Zagyva déli végéhez, ami horgászhely- Balra kanyarodva a Holt- Zagyva mentén haladunk- Visszakanyarodunk a Zagyva felé, a Görbe úton haladva átmegyünk a vasúti híd alatt- Végig a Zagyvagáton elérjük a Művésztelepet- Áthaladunk a Nyáry Lőrinc hídon- Visszaérünk a Szabadság térre
Táv: 12 km

Fotó: Back Veronika

Érintett látnivalók, természeti értékek:

- Szabadság tér - a körfogalom közepén a Szolnoki csata emlékműve magasodik. A Mária oszlopnál kanyarodunk a Tabán felé. A Tabáni tájház őrzi e régi, halászok lakta városrész hangulatát.

- Várkonyi tér- A tizenhárom aradi vértanú kopjafás emlékműve áll a téren.

- A Zagyva gát mentén- A vasúti hídon túl alacsony vízállásnál a Zagyva egyik utolsó zúgóját pillantjuk meg. A gátoldalon hódvárakat, hód rágta fákat is felfedezhetünk. A folyóvölgy ártéri puhafa erdőinek fűzfáiban, nyárfáiban gyönyörködhetünk. Az Alsó- Zagyva hullámtere a Natura 2000 természetvédelmi területe.

- Malomszögi híd- az ötödik Zagyva-híd

- A malomzugi Holt- Zagyva az Ős- Zagyva medréből lerekesztett, mintegy 3 kilométer hosszú, patkó alakú holtág, védelemre méltó természeti érték, igazi „vadvízország”.

- A Holt- Zagyva északi vége- Itt viszonylag érintetlen a természet, így gazdag a vízi élővilág, számos madárfaj otthona ez a terület.  Itt fészkel a nádi rigó, de láthatunk táplálékot kereső gémeket, fehér- és feketególyát, barna réti héját, egerészölyvet, fekete harkályt.

- A Holt- Zagyva déli vége- Kedvelt horgászhely lakóházak közelében. Halállományának őshonos része igen értékes fajösszetételű.

- Hidak a folyó mentén: Vasúti híd, Kaposvári Gyula híd, Laki Kálmán gyalogoshíd, Nyáry Lőrinc híd.
 

Fotó: Back Veronika

- A Nyáry Lőrinc híd lábánál- Damjanich emlékmű, Művésztelep, Művésztorony, Várkapu látogatóközpont.

 
További információ:
Tourinform Szolnok
5000 Szolnok, Hild János tér 1. Tel: 56/420-704