Látnivalók Szolnokon

Kedves Látogató!

Tegyen velünk egy kellemes sétát városunkban! Ha felkeresi az itt felsorolt nevezetességeinket, megismerkedhet Szolnok legszebb épületeivel, látványosságaival, közkedvelt tereivel, és megcsodálhatja mindazt, amire mi szolnokiak nap mint nap büszke szívvel tekintünk. Tartsanak velünk!
 
                                                                                            
Belvárosi templom
Kezdjük sétánkat a Tisza partján, ahol Szolnok legrégebbi műemléke áll. Az érett barokk stílusban épült Belvárosi Szentháromság templomot ferences rendi szerzetesek emelték a hozzá tartozó kolostorral együtt a 18. század elején. Először egy kisebb kápolna alapjait rakták le 1718-ban, amelyet a gyorsan fejlődő város igényei szerint rövidesen bővíteni kellett a hajóval, majd a jelenlegi ívben húzódó szentéllyel és a mögötte magasodó toronnyal. A templombelső legértékesebb darabjai az 1758-ban faragott pompás szószék és a vele egyidős mellékoltárok. A díszítőfestés nem jelentős, bár a 2002-es felújításkor a restaurátorok megtalálták a szentély falán az eredeti barokk freskóréteget.
A templom otthont ad a Belvárosi Római Katolikus Plébániának, emellett gyakorta helyszíne komolyzenei koncerteknek is.
Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Templom u. 8., 56/371-203, www.szolkat.hu.
Mise: hétköznap jún. 15. – aug. 31-ig: 7:00 és 18:00 órakor, szept. 1. – jún. 14-ig: 6:45 és 18:00 órakor, szombaton 18:00 órakor, vasárnap 9:00, 11:00 és 18:00 órakor.
 
 
Zsinagóga – Szolnoki Galéria                     
Ha tovább haladunk a Tisza-híd felé, Szolnok egyik legszebb és legkülönlegesebb épületéhez érünk, az 1899-ben felavatott romantikus-mór stílusú Zsinagógához, amelynek terveit Baumhorn Lipót készítette. A hófehér, csipkézett falú, csodás kupolával díszített templomot 1940-ig az izraelita hitközség használta. A művészetek 1960-ban vették birtokukba, miután a város felújította. A Damjanich János Múzeum kezelésében lévő Szolnoki Galéria az ország egyik legimpozánsabb kiállítóhelye, amelyben nagyszabású időszaki tárlatokat és hangversenyeket is rendeznek.
Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Templom u. 2., Tel.: 56/513-640, www.djm.hu.
Nyitva tartás: minden nap 9:00-17:00 óráig, hétfő szünnap.
 
Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd
Ha a Galéria mellett elhaladva jobbra nézünk, Szolnok emblematikus építményét, a Tiszavirág hidat láthatjuk, amely 444 méteres, kecses ívével Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja. Mi szolnokiak úgy tartjuk, a legszebb is. Az óriási, repdeső szárnyú kérészre hasonlító híd összeköti a belvárost a Tiszaligettel, a város „tüdejével”, a sport és szabadidős intézményeknek helyet adó erdős-ligetes parkkal. A ligeti hídfőnél található a diákok híres lakatfala, míg a városi hídfőnél legkedveltebb rendezvényterünk, a Tiszai hajósok tere. Rajta jól megfér egymás mellett az 1. világháborús emlékmű, Szentgyörgyi István 1926-os alkotása, és a régi helyén felállított országzászló, valamint Varga Gábor Kérészek násztánca elnevezésű szökőkútja. A téren májustól szeptemberig változatos programok és fesztiválok várják a kikapcsolódni vágyókat.


 
Református templom
A Tisza partján tovább sétálva elérünk a neogótikus Református templomhoz, amelynek 28 méteres középső tornyát egy kakas uralja, emiatt kakasos templomnak is nevezik a szolnokiak. Az ötszög alakban, vörös téglából emelt épületet Sztehlo Otto tervei alapján 1894 karácsonyán avatták fel. Ritmikus belső tere meglepően izgalmas: a vörösfenyőből faragott padsor, a karzat, az orgona és a pompás, csúcsdíszes szószék is megidézi a gótikát, viszont a szépen ívelt fehér falak a nemes egyszerűséget, a letisztultságot, a reformáció szellemiségét hirdetik. A templom éjszaka hangulatos kivilágításával a legszebb dísze a városnak. Szomszédságában a Tiszaparti sétány legnagyobb játszótere található.
Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 1., tel.: 06-56/376-810
Istentisztelet: minden vasárnap 10 órakor
 
                                                                                              
Szigligeti Színház
A Református templom után a megye kulturális életének egyik központja, a Szigligeti Színház   épületének jellegzetes homlokzata tűnik fel. Szolnoknak 1912 óta van állandó kőszínháza, amelyet többször is átépítettek. Az eredeti, szecessziós teátrumra emlékeztető mai formáját 1991-ben kapta. A színház névadója Szigligeti Ede, akinek bronzszobra az épület Tisza felőli oldalán áll. Szemközt található a Szín-Mű-Hely, Szolnok szobaszínháza, valamint az Angyali bolt, ahol sokféle különleges ajándéktárgyat lehet vásárolni. https://szigligeti-szinhaz.hu/
Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Táncsics M. u. 20., tel.: 56/422-902, 

Tisza Szálló és Gyógyfürdő
A színház mellett elhaladva a Tisza Szálló jellegzetes épületéhez érünk, amelynek barokkos tornya szintén a város egyik jelképe. Török fürdőkre hasonlító híres termálfürdőjében három medence, gőzkabin és szauna várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket. A szolnoki hévíz olyan jó minőségű, hogy ivókúrára is alkalmas. Több helyen lehet belőle meríteni, az egyik kút éppen a hotel folyópart felőli oldalán van. Maga a szálló háromcsillagos, 29 régimódi, meghitt szobája még őrzi az 1920-as évek hangulatát.
Elérhetőség: 5000 Szolnok, Verseghy park 1. tel: 56/510-850, www.hoteltisza.hu
 
 
Rozárium - Magyar rózsák kertje
A Tisza Szálló és a Tisza-híd között lévő hatalmas Verseghy park egyik szegletében, a Megyeháza mögött terül el a Rozárium, amely arról híres, hogy Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható benne. Különleges, dekoratív fajták ezek, amelyek már jórészt csak nemesítő telepeken, gyűjteményekben fordulnak elő. A Rozárium Szolnok egyik legkedveltebb és leggyönyörűbb zöldterülete: nyáron a virágok bódító illata csalogatja ide az embereket, télen pedig azért sétálnak erre, hogy szippantsanak egyet-kettőt a fagyos Tisza-part friss levegőjéből. A kert közepét egy csepp alakú artézi kút díszíti, amely Dr. Béres József, a híres Béres-csepp feltalálója emlékére készült.
A Verseghy park többi részlete is figyelemre méltó. Virágágyásai, hangulatos csobogói, gesztenye- és hársfasorai kellemes környezetet nyújtanak. Az itt álló szobrok közül kiemelkedik az 1937-es Párizsi Világkiállításon Grand Prix Díjat nyert Verseghy-szobor, amely Borbereki Kovács Zoltán alkotása és Simon Ferenc gróf Szapáry Gyulát ábrázoló szobra.
 
Damjanich-szobor és a Tabán
A Tisza-híd alatt átkelve eljutunk a Zagyva torkolatához, amelynek környéke szintén sok szolnoki látnivaló helyszíne. Az egyik nevezetesség a ragyogó, carrarai márványból készült Damjanich-emlékmű, amelyet tíz év adománygyűjtés után 1912-ben avatott fel a város. Radnai Béla szobrászművész alkotása az 1849. március 5-i, győztes szolnoki csatának és hőseinek állít emléket. Azt a pillanatot örökíti meg, amikor a honvéd tábornok vörössipkásai élén bevonul Szolnokra, és ezzel kezdetét veszi a dicsőséges tavaszi hadjárat.
A szoborral szemben, a Zagyva belváros felőli partján található a Tabán, mely szerkezetében és egy-két épületével még őrzi az egykori ófalu hangulatát. Legöregebb háza 1890-ben épült. Egyébként a folyópart, a szépen kialakított sétány rövidebb-hosszabb sétákra, kirándulásokra, kerékpártúrákra kínálkozik. Télen a Zagyva-gát és az északabbra emelkedő úgynevezett Zagyva-dombok kiválóan alkalmasak szánkózásra, snowboardozásra.

 
Szolnoki Művésztelep
A Damjanich-szobor mögött bújik meg az ország legrégebbi, 1902-ben megnyitott művésztelepe, amely 2002-es felújítása óta ismét a hazai képzőművészeti élet egyik központjává vált. Az egykori vár területén, idilli környezetben sorakozó műteremlakásoknak állandó és ideiglenes lakói is vannak. Ők alkotják azt a kolóniát, amely az elmélyült alkotásról, az impulzív és befogadó közösségéről, illetve világszínvonalú kiállításairól, koncertjeiről, rendezvényeiről híres immáron Európa-szerte. A nagyközönség számára meghirdetett eseményeik között a legismertebbek az Articum, a Particum, az ARTjáró és a Szolnoki Képzőművészeti Társaság hagyományos, magyar festészet napjához kötődő októberi tárlata.
A művésztelepen havonta megújuló kiállításokkal várja látogatóit a Kert Galéria.
Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Guttenberg tér 12/12. tel.: 06-56/230-605, www.szolnokimuvesztelep.com
Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10:00-16:00, más időpontokban, valamint tárlatvezetés és műterem-látogatás igénylése esetén előzetes bejelentkezés szükséges.
 

Kossuth tér és Damjanich János Múzeum
A Művésztelepről a Zagyva-hídon át visszajutunk a belvárosba. Az út egyenesen a város főterére, a Kossuth térre vezet, amely évszázadok óta központi szerepet tölt be. Kezdetben a kút, az állatvásár és a piac miatt, később az épületei, elsősorban az 1884-ben elkészült eklektikus Városháza miatt. A Damjanich János Múzeum az egykori Magyar Király Szálloda klasszicista tömbjében működik, amely Obermeyer Lajos szolnoki építész tervei alapján 1860-ban készült el. A Verseghy Ferenc Könyvtár pedig a valamikori Pénzügyi Igazgatóság 1891-ben avatott épületében található. Ennek helyén a Fehér Ló fogadó állt, ahol V. Ferdinánd, Széchenyi, Kossuth és a magyar történelem számos más nevezetes alakja megfordult. Kossuth Lajos 1848. szeptember 27-én járt Szolnokon és mondott toborzó beszédet a Városháza erkélyén. Róla még életében, a 90. születésnapja alkalmából nevezték el a teret a városatyák.
A Kossuth tér 2007-es felújítása után vált ismét igazi közösségi térré. Zsánerszobraival, látványos szökőkútrendszerével a gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt. Télen a karácsonyi falunak nyújt helyet, felölti díszruháját, és beburkolózik a forralt bor ínycsiklandozó illatába. Nyáron színes szabadtéri programok otthona.
Ha éppen nincs rendezvény a téren, a Damjanich János Múzeumba mindenképp érdemes benézni. Ez az első múzeum Magyarországon, amely már kétszer elnyerte „Az év múzeuma” szakmai elismerést. Állandó és ideiglenes kiállításai mellett az egész megyére kiterjedő, Jászkun kapitányok nyomában című túraútvonal szolnoki állomását is itt találjuk.   
Elérhetőség: 5000 Szolnok, Kossuth tér 4., tel.: 06-56/421-602, www.djm.hu
Nyitva tartás: hétfő kivételével 9:00 – 17:00 óráig
 
 
Kedves Látogató!
Közös belvárosi sétánk véget ért a Kossuth téren, de több olyan távolabbi pontja, nevezetessége is van Szolnoknak, amit javaslunk felkeresni.
 
Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központ, Bagolyvár Vadaspark
Ez a szabadidő központ a Széchenyi városrészen keresztül közelíthető meg, és több egymással összefüggő, de külön-külön is funkcionáló egységből áll.
A 125 hektáros Széchenyi parkerdőben két tematikus kiállítóhelyet és egy természetismereti, valamint egy erdészeti tanösvényt alakítottak ki. A túraútvonalak bemutatják az Alföld élőhelyeit, madárvilágát, vadon élő állatait, és a kihelyezett foglalkoztató táblák segítségével megtanítják a természetben való tájékozódást, a térképhasználatot. A parkerdőben lovas és kerékpáros útvonalat, valamint egy szabadtéri főző- és tűzrakó helyet is kiépítettek. Itt található továbbá az ország legnagyobb, összesen 1,2 hektáros játszótere és az a fenyőrönkökből készült „téli szálláshely”, amelyben az erdei iskolai foglalkozásokat ősszel és télen is meg lehet tartani.
A Bagolyvár Vadaspark természetes környezetükben mutatja be Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait. A látogatók itt megetethetik, megitathatják, megsimogathatják az állatokat, és eközben megfigyelhetik viselkedésüket, szokásaikat.
Az Erdei Művelődés Háza és Erdei Iskola a környezeti nevelés regionális oktatási központja, és erdészeti, erdei iskolai, illetve óvodai programokat, táborokat kínál a bejelentkező csoportoknak. Célja, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül sajátítsák el a környezeti ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek a természet jelenségeiről, történéseiről. Ennek megfelelően az erdei iskola programkínálata rendkívül sokszínű: hajnali vadles, éjszakai bátorságpróba, vízminőség-vizsgálat, élőhelyvizsgálat, játékkészítés, agyagozás, kenyérsütés, stb. A művelődési házban ifjúsági szálláshely biztosítja a többnapos programok zavartalan, kényelmes lebonyolítását.
Elérhetőség: 5000 Szolnok, Kaán Károly u. 71., tel.: 06-20/579-1989, 06-56/512-110,
www.nefag.hu