Sportélet

Minden nap – mindenkinek
 
Szolnokon a korszerű sportlétesítmények az itt lakók és a turisták számára is megteremtik a feltételeit az aktív kikapcsolódásnak, az alkalmankénti vagy rendszeres edzésnek. A városban csaknem 70 sportegyesület, sportszervezet működik, képviselve mind a klasszikus, mind a modern, extrém sportágakat. Ezek a diáksporttól az élsportig, az egyedi tömegsport akcióktól az aktív és rendszeres szabadidősportig szinte minden igényt kielégítően kínálják a lehetőségeket a mozgásra, egészségünk megőrzésére. Mindemellett a város fekvése, földrajzi adottságai is kiválóak a sportok tekintetében. Két folyónk, számos holtágunk, ártéri erdeink, termálvizünk birtokában szinte majdnem minden szabadidős tevékenységnek és sportágnak helyet és teret biztosíthatunk.
 
ÉLSPORT
 
Szolnoki Olaj KK
A Szolnoki Olaj KK a keleti országrész kosárlabda-fellegvára. Nem csoda, hiszen 55 éves múltra tekint vissza. A férfi kosárlabda csapat négyszeres magyar bajnok és négyszeres kupagyőztes. Bázisa a tiszaligeti Városi Sportcsarnok, itt tartják az edzéseket, felkészülő meccseket, illetve a bajnoki és kupamérkőzéseket is itt rendezik meg. Egy-egy meccsen megtelik a csarnok kíváncsi sportbarátokkal, lelkes Olaj-szurkolókkal, akik még akkor is felejthetetlen élménnyé varázsolják az eseményt, ha esetleg a hazaiak a szokásosnál gyengébben szerepelnek.
Információ: www.szolnokiolaj.hu
 
 
Vízilabda
A szolnoki vízilabda története 1921-re nyúlik vissza, ekkor alakult meg a Szolnoki MÁV vízilabda szakosztálya. Mára a Szolnoki Vízilabda Sport Club Magyarország legsikeresebb vidéki vízilabda egyesülete lett. Csapata, a Szolnoki Dózsa hatszor nyerte meg a magyar bajnokságot, és kétszer kapta meg a Magyar Kupát. A 2013-as Barcelonai Világbajnokságon a szolnoki klubcsapat több tagja is játszott a győztes magyar válogatottban.
Jövőbeli sikereik záloga, hogy 2013. november 16-án megnyitotta kapuit az új, nemzetközi szintű Vízilabda Aréna a Tiszaligetben, ahol korszerű körülmények között zajlanak az edzések és a mérkőzések.
Információ: www.vizilabda-szolnok.hu
 
 
Kajak-kenu
A kajak-kenunak és az evezésnek szintén nagy hagyománya van Szolnokon. Bár a Tisza és a Zagyva vizén is edzenek ezeknek a sportágaknak a képviselői, a Holt-Tiszaparti Vízisporttelep a központja a felkészítésnek és a versenyeknek is. Ez a sportlétesítmény rangos eseményeknek ad otthont. Itt tartja felkészítő táborait a nemzeti kajak-kenu válogatott, továbbá a kajak-kenu utánpótlás 150 fiatal sportolója is itt edz. Innen, a szolnoki pályáról indult számos sikeres magyar versenyző, az eredményes hazai edzők többsége pedig évtizedeken át dolgozott a Holt-Tisza partján.
A csodálatos környezetben lévő sporttelep nem csak az élsport szolgálatában áll. Ideális helyszíne a különböző szabadidős rendezvényeknek, táboroknak, hiszen kb. 100 fő kényelmes szállását tudják biztosítani helyben.
Információ: www.szolsport.hu