Szolnok bemutatása, história

Önt is várja Szolnok, a Tisza fővárosa!

 

A „gyógyvíz országnak” is nevezett Jász-Nagykun-Szolnok megye hét megyével határosan helyezkedik el a Tisza, a Hármas-Körös és a Zagyva folyása mentén. Természeti értékei közül legjelentősebbek a jó termőföld, a termálvízkincs, a hosszantartó napsütés, valamint a folyópartok és árterek érintetlen természeti szépségei. Megyeszékhelye Szolnok, amely az Alföld szívében, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál, Budapesttől 100 km-re fekszik. Megközelíthető a 4-es sz. főúton Budapest és Debrecen irányából, vasúton Budapestről, a Nyugati és Keleti pályaudvarról induló vonatokon egyaránt.
Szolnokot 1075-ben említik először I. Géza garamszentbenedeki alapítólevelében, mégpedig Zounok néven. Valószínűleg a megye első főispánjáról, Zounokról (Szaunikról) nevezték el, akit a Vata-féle pogánylázadás idején Gellért püspökkel együtt meggyilkoltak. A városnak kezdetben a tiszai rév, a vámhely, a megyeközponti szerep, később a mezővárosi cím adott rangot, de vára 1552-ig föld-, illetve palánkvár volt, és valódi városi arculatot csak a 19-20. században öltött. A 150 éves török uralom után tizenkétszer kellett újjáépíteni különböző természeti katasztrófák és háborús pusztítások miatt. A rendszerváltozás után nagy lendülettel indult meg a városszépítés, és főleg az utóbbi években egyre látványosabban fejlődik, szépül a 2014-ben 939. születésnapját ünneplő Szolnok.


Szolnok: a természettel együttlüktető város
 
Ez után a rövid bevezető után nagy szeretettel invitáljuk Önt Magyarország tizenegyedik legnagyobb vidéki városába! Ha már évekkel ezelőtt járt itt, azért jöjjön el, hogy meggyőződjön róla, milyen nagy ütemben fejlődik városunk. Ha még nem járt itt, akkor azért érdemes ideutaznia, hogy megismerje a természeti kincsekben és kulturális ajánlatokban meglepően gazdag alföldi várost és térségét.
Szolnok eredetiségét az adja, hogy egyszerre, együtt találjuk meg benne a civilizált várost és a természetet. Az ember által épített környezet, létesített intézményhálózat szolgáltatásaival, kényelmével, kulturális élménykínálatával benne él és lüktet a természet adta környezetben. Az állandóan változó szőke Tisza keskenyebb-szélesebb szalagja mentén, a Zagyva torkolatában, a gátak oldalában, az ártéri erdőkben friss levegő és csend nyugtatja a pihenni vágyó lelket, míg néhány lépésre színház, artmozi, művésztelep, főiskola, múzeum, hangverseny, könyvtár, művelődési ház és megannyi szórakozóhely programarzenálja csábítja azokat, akik izgalmat, szellemi kalandot keresnek.
Ezen túl vannak olyan páratlan kincseink, amelyek tényleg egyediek és utánozhatatlanok, és megjelenik bennük az imént kifejtett kettősség. Ilyen a várost átszövő artézi kútrendszer, amelyben ugyanaz az iható és gyógyító termálvíz folyik, amely megtölti a Tisza Szálló és a Liget Termálstrand medencéit. Ilyen a júniusi tiszavirágzás is, amelyhez hasonlót csak a Tisza többi szakaszán látni, és amelyhez kapcsolódik a város legnagyobb fesztiválja: a Tiszavirág Fesztivál. A kérészek varázslatos násztánca gondolatba ejtő látvány, az élet múlandóságára, a szépség és a boldogság tünékenységére figyelmeztet. Ezt a metaforikus tartalmat ötvözi a híd alapvető metaforájával a város egyik új szimbóluma, a Tiszavirág híd formavilága és szerkezete. Közép-Európa leghosszabb gyalogoshídja emellett jelképe a város említett kettősségének: összeköti a forgalmas, nyüzsgő belvárost az üde Tiszaligettel.
 
Most pedig a figyelmébe ajánlunk néhány kiemelt programot a város gazdag kínálatából. Ha a kulturális élmények vonzzák, meghívjuk a fesztiváljainkra. A legjelentősebbek ezek közül: tavaszi és őszi zenei fesztivál, a Szolnoki Csokoládéfesztivál, a Tiszavirág Fesztivál, az ARTjáró, a Tiszaparti Nyár, az Ételkorzó, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nyári fesztiválja, a PartiTúra, az Örökség Világzenei Fesztivál. A Szolnoki Gulyásfesztivál és a Tiszai Hal Napja a térség gasztronómiájával ismerteti meg vendégeit. Különleges programunk az 1849. március 5-i szolnoki csata emlékét és eseményeit felidéző hadijáték, amelyet minden évben megrendezünk, valamint az ország leghosszabb terepasztalát bemutató Szolnoki Vasútmodell Kiállítás, továbbá a Jászkun kapitányok nyomában interaktív tárlat a Damjanich János Múzeumban. A képzőművészetek kedvelőinek ajánljuk a Szolnoki Művésztelepen a műterem-látogatást, a filmművészetért rajongóknak pedig a Tiszapart Mozit. Ha Szolnokra látogat, semmiképpen ne hagyja ki a programjából a Szigligeti Színház, az Aba-Novák Kulturális Központ, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Tisza Táncegyüttes magas színvonalú műsorait, előadásait. Ha pedig kisgyermekekkel érkezik, keresse fel a Napsugár Gyermekházat vagy a St. Lucia Kézműves Céhet, ahol a kézműves és népi iparművészeti hagyományok ápolásával foglalkoznak.
Városunkban nagy kultusza van a sportoknak, leginkább a vízilabdának és a kosárlabdának, illetve a vízi sportoknak is. A Holt-Tiszán kialakított nemzetközi kajak-kenu pályán edzésidényben bármikor megpillanthatja nemzetközi versenyzőink egyikét, hiszen kedvelt gyakorlópálya a szolnoki. Ha az aktív élmény szerelmese, kipróbálhatja a Tiszán, a Zagyván és a holtágakon a különböző evezős sportokat, a parkerdőben lévő turisztikai tanösvényeket, a gátakon és a túraútvonalakon a kerékpározást, túrázást, futást. Ha szereti a repülést, előzetesen bejelentkezhet a Szolnoki Repülő Egyesülethez, és repülhet, vitorlázhat kedvére a város felett. Ha pedig a katonai és civil repülőgépek iránt érdeklődik, akkor meghívjuk a Repülőmúzeumba, hiszen ott az ország legnagyobb repüléstörténeti gyűjteményében gyönyörködhet.
Eddig a lista, amely korántsem teljes összefoglalója városunk turisztikai kínálatának, de talán megmutatja, milyen sokszínű, izgalmas és változatos programokban lehet része, ha Szolnokra látogat.

Győződjön meg róla Ön is!