Tiszavirágzás, mint jelenség

A Tisza folyó egyik legizgalmasabb természeti szépségeA tiszavirágzás jelensége maga a rejtély, az izgalom, a leírhatatlan varázslat, misztérium.
Varázslat ami Európában mára szinte csak a Tiszán látható.
A nyári napforduló idején a rejtélyes életű kérészek tömege ölt néhány órára nászruhát, hogy mintegy varázsütésre az alkonyati órákban milliónyi tiszavirágként izgatottan keressék párjukat a víz fölött. Leírhatatlan, semmihez sem hasonlítható természeti jelenség, ami összehangolja a három évig az iszapban élő lárvák életét. Az, hogy az év adott napján kifejlett, különleges formájú rovarként a víz felszínére érkezve beteljesítsék a természet körforgását.
Akinek lehetősége van ezt az óriási kavalkádnak tűnő ide- oda röpdöső rovartömeget megfigyelni, a Kárpát- medence leglátványosabb kérész rajzását láthatja.
 

Virágzással kapcsolatos információk a www.tiszaviragzas.hu oldalon találhatók.

TISZAVIRÁGZÁS 2015.
Kedves Tiszavirágzásra Regisztrált Barátunk! Köszönjük regisztrációját! Elnézést kérek azoktól, akik korábban regisztráltak és nem kaptak eddig visszajelzést. Szervezési okokból eddig összevártuk a tiszavirágzásra jelentkezõket, és most kap mindenki visszajelzést.
Aki ezután regisztrál, annak az esemény közeledtével egyre rövidebb idõ elteltével jelezzük, hogy várjuk vezetett túránkra.
Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy az esemény szigorúan a természet körülményei és szabályai között zajlik. Erre emberi ráhatásunk a nincs.
Az információinkat tapasztalati úton szerezzük, a környezetünkben lévõ tiszainokai kikötõ környékérõl, úgy, hogy naponta a tiszavirágzás késõ délutáni-esti idõszakában a víz melletti megfigyeléssel töltjük az idõnket. Ezekrõl a megfigyelésekrõl körlevél formájában rendszeresen tájékoztatást adunk Önöknek, mindaddig, amíg a pontos idõpontot és programot tartalmazó levelet meg nem kapják. Értelemszerûen, csak errõl a környékrõl vannak pontos információink, más, tõlünk távolabb lévõ tiszai helyszínekrõl általában nincsenek. Sok türelmetlen érdeklõdés szokott lenni, a tiszavirágzást megelõzõ idõszakban.
Szeretném kérni Önöket, hogy a regisztrációs dömping idõszakában csak nagyon fontos kérdéseiket tegyék fel. Azon vagyunk, hogy mindenki a lehetõ legtöbb információt és a felkészüléshez szükséges tanácsot megkapja, mielõtt ideérkezik hozzánk. Mi is az eddigi virágzások adataiból nyert tapasztalatból levont vélt idõpontot tudjuk elõre.
Most is, az elõzõ évek tapasztalatai szerint is: június 10-20-ig a legvalószínûbb a tiszavirágok megjelenése.
Várjuk Önöket egy világraszóló természeti jelenség megtekintésre.
Tiszakürt, 2015. május 22.
Üdvözlettel: Tálas László TTSZ elnök