Gyerekeknek ajánljuk

 Szabadtéri programok
 

Bagolyvár Vadaspark

Széchenyi Parkerdő- és Ökoturisztikai Központ
5000 Szolnok, Kaán Károly utca 71.
Tel: 06-56/512-110

http://www.nefag.hu/okoturisztika
 

Szolnokon a 200 hektáros Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő kiváló szabadtéri programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A létesítmény területén található Bagolyvár Vadasparkban Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait lehet megismerni. A parkerdőben több útvonalat is kiépítettek, külön a gyalogosoknak, kerékpárosoknak és a lovaglóknak. A sétautak valójában tanösvények, amelyek az erdészek életébe, munkájába engednek betekintést, valamint a hazai erdők növény- és állatvilágát mutatják be. A tájékoztató táblák a szabadban, erdőben való tájékozódás módozatait ismertetik meg a túrázókkal. A kiépített pihenőhelyeken főzni is lehet, és amíg a felnőttek az ebéddel foglalatoskodnak, a gyerekek Magyarország legnagyobb területű játszóterén játszhatnak a természetbarát és biztonságos, akácfából épített hintákon, mászókákon, libikókákon 
 

Felújított (Eu-s) játszóterek Szolnokon
 

Indóház út - Gőzhajó út sarka
Kassai u. 36. sz. előtt
József Attila 25. szám mögött
Várkonyi tér és Zagyva dombok
Eötvös park
Városmajor 76.
Ady 18-20.
Szolnok Ispán ltp. belső terület
Zagyvaparti sétány
Szántó krt. 45. sz. előtt
Ságvári krt. páratlan sz. házsor mögött
Csokonai u. - Szántó krt. belső terület
Szántó krt. 59. sz. előtt

 

Extrém sportok parkja
5000 Szolnok, Széchenyi lakótelep, Széchenyi Gimnázium mögötti terület
 
Az extrém sportok kedvelői sok időt töltenek a Széchenyi lakótelepen, a gimnázium mögött található BMX- és Gördeszka Parkban. Főként a BMX-kerékpár és a gördeszka rajongóinak kedvenc találkozóhelye ez, de jól gyakorolhatnak itt a mountein bike-osok és a görkorcsolyások is.
 
Játszóházak

Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

Agóra Játszóház
5000 Szolnok, Hild János tér 1.
Tel.:06- 56/514-569
Napsugár Gyermekház
5000 Szolnok, Karczag László utca 2. (Játékház)
Tel: 06-56/523-000
5000 Szolnok, Baross út 56. (Kézműves ház)
Tel:06- 56/410-521
http://www.napsugargyermekhaz.hu/
 
A Napsugár Gyermekház népművészeti, hagyományőrző, szabadidős és ismeretterjesztő programokat szervez a 3-16 éves korosztály részére, illetve az ifjúságnak és a felnőtteknek is. Fő célja a hagyományőrzés, a magyar népi és kézműves hagyományok átörökítése, továbbéltetése, a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés. A gyermekház szívesen látja a szülőket, nagyszülőket is, programjaikat nemcsak szervezett iskolai, óvodai csoportoknak, hanem családoknak is kínálják.
 
Baba-Mama Klub Készségfejlesztő Játszóház
5000 Szolnok, Ady Endre utca 20.
5000 Szolnok, Ostor út 8/1.
Tel: 06-30/903-4455, 06-30/523-3211
essere2@gmail.com
www.keszsegfejlesztojatszohaz.hu
 
A Baba-Mama Klub a belváros szívében, barátságos környezetben, két helyszínen is várja a gyermekvárásra készülő kismamákat, illetve a gyermekeket és a szülőket. Munkatársai egytől egyig szakképzett szakemberek: védőnők, zenetanárok, óvodapedagógusok, gyógy- és fejlesztőpedagógusok, nyelvtanárok és gyógytornászok. A komplex, minden területre kiterjedő programokat 3-5, 6-12 hónapos csecsemőknek, illetve 1-3 éves, 4-5 éves és 6-7 éves gyermekeknek állították össze. Torna, játék, fejlesztés, nyelvoktatás, terápiás foglalkozás, családi napközi – ez mind szerepel a klub napirendjén. Azoknak javasoljuk, akik nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott hátteret szeretnének biztosítani gyermekük önfeledt játékához, és akiknek emellett gyermekük egészséges fejlődése is fontos.
 
Dominó Ház
5000 Szolnok, Pozsonyi út 57.
Tel: 06-56/513-149
dominohaz@freemail.hu
http://www.dominohaz.hu
 
A Dominó Ház valójában egy olyan gyermekvár, amelyet barátságos, vidám fedett térben alakítottak ki. A gyermekek itt önfeledten játszhatnak, méghozzá biztonságos körülmények között, állandó felügyelet mellett. A legkedveltebb játékok a labirintus, a légváras csúszda, az akadálypályás mászóka, a babaszoba és az autópálya. A nagyobbak egyéb ügyességi játékokkal (csocsó, pingpong, X-Box, léghoki) is eltölthetik szabadidejüket. A kicsiknek pedig ott a babaszoba, ahol csak a nekik való játékokat találják meg. A Dominó Ház családi és egyéb rendezvények lebonyolítását is vállalja.
 
A Pelikán bevásárlóközpont játszóháza
5000 Szolnok, Ady Endre út 15.
Tel: 06-56/372-882
iroda@pelikanbk.hu
www.pelikanbk.hu
 
A Pelikán bevásárlóközpontban izgalmas és hasznos játékokkal felszerelt játszóház várja a gyermekeket. Nemcsak amikor a szülők bevásárolnak, hanem más alkalmakkor is érdemes ide elvinni a gyermekeket, főleg a kisebbeket, hiszen a játékok nagy része az ő foglalkoztatásukat szolgálja.
 
A Verseghy Ferenc Könyvtár állandó gyermekprogramjai
5000 Szolnok, Kossuth tér 2.
Tel: 06-56/510-110
uzenet@vfmk.hu
www.vfmk.hu
 
Babaszínház
Már a csecsemők és a 3 éves kor alatti gyermekek is fogékonyak a Babaszínház előadásaira, hiszen ezeket kifejezetten az ő számukra rendezik, látványban és hanghatásokban is hozzájuk igazítják. Elsősorban a dalok, mondókák, a közös játékok ragadják meg a csöppségek figyelmét. Ajánljuk mindazoknak a szülőknek, akik maguk is vágynak arra, hogy gyermekükkel együtt közösségi élményeket éljenek át.

Családi szombatok, bábelőadások

A könyvtár gyermekkönyvtárának dolgozói nagy szeretettel várják minden hónap második szombatján a családokat a számukra rendezett programokra. Havonta az aktuális ünnepekhez, népszokásokhoz kapcsolódóan kézműves foglalkozásokat vagy diafilmvetítéseket szerveznek. A hónap utolsó szombatján pedig bábelőadásra invitálják az érdeklődőket. A bábszínházi darabok elsősorban az óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlottak, akik a bábok által megelevenített meséket könnyebben megértik, és az előadások közben megismerik és felfedezik a magyar népmese világát.

Bukfenc babatorna

A zenés, játékos mozgásfejlesztő tornát elsősorban 1-3 éves korú, már járni tudó babáknak tartják, akik a foglalkozásokon a mozgásfejlesztő pedagógus segítségével megtapasztalhatják a különböző mozgásformákat. A tornán fontos szerepet kapnak a dalok, mondókák is, amelyek izgalmasabbá és változatosabbá teszik az együtt töltött időt.

Zengő-Bongó Tanoda

A Zengő-Bongó Tanodába óvodáscsoportok járnak. Tulajdonképpen játékos ének-zenei foglalkozásokon vesznek itt részt, amelyeken megismerkedhetnek a népzenével, az énekes gyermekjátékokkal, a hangszerekkel és a zene alapjaival.
 
Ringató
A Ringató valójában egy speciális énekóra, ahol nem kötelező az éneklés, mégis előbb-utóbb mindenki énekel, ahol a résztvevők nem padban, hanem a szőnyegen ülnek, ölükben gyermekükkel. Ez a könyvtári program egy országos zenei nevelési program keretén belül valósul meg, és egyre nagyobb érdeklődés kíséri.
 
A Damjanich János Múzeum gyermekprogramjai
5000 Szolnok, Kossuth tér 4.
Tel: 06-56/421-602, muzeum@djm.hu, www.djm.hu
 
A Damjanich János Múzeum igyekszik teljessé tenni a múzeumlátogatás élményét a gyerekcsoportok számára. Ezért a múzeumpedagógiával foglalkozó munkatársak olyan programkínálatot állítottak össze, amely az egyes korosztályok érdeklődési körének megfelelnek, ugyanakkor erősítik a diákok identitástudatát és lokálpatriotizmusát.
Az általános és középiskolai tanulók számára meghirdetett múzeumpedagógiai órák és foglalkozások kiegészítik a tananyagot, és elősegítik a feldolgozását, emellett érthetőbbé, kézzelfoghatóbbá teszik a történelmet vagy más tantárgyakat. A múzeumpedagógiai órák az állandó és az időszaki kiállításokra támaszkodva bővítik a diákok ismeretanyagát, szoros összhangban az iskolai tanmenettel.
A múzeum kiállításait a megalapozott múzeumpedagógiai módszerekre támaszkodva rendszerint úgy rendezik be, és olyan kiegészítő füzetekkel, foglalkoztató programokkal együtt kínálják a látogatóknak, hogy a legkisebbek sem unatkoznak a tárlatokon, sőt, ők is megismerkednek az adott téma fő motívumaival, lényegével.