Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő

Ez a szabadidő központ a Széchenyi városrészen keresztül közelíthető meg, és több egymással összefüggő, de külön-külön is funkcionáló egységből áll.
A 125 hektáros Széchenyi parkerdőben két tematikus kiállítóhelyet és egy természetismereti, valamint egy erdészeti tanösvényt alakítottak ki. A túraútvonalak bemutatják az Alföld élőhelyeit, madárvilágát, vadon élő állatait, és a kihelyezett foglalkoztató táblák segítségével megtanítják a természetben való tájékozódást, a térképhasználatot. A parkerdőben lovas és kerékpáros útvonalat, valamint egy szabadtéri főző- és tűzrakó helyet is kiépítettek.
Itt található továbbá az ország legnagyobb, összesen 1,2 hektáros játszótere és az a fenyőrönkökből készült „téli szálláshely”, amelyben az erdei iskolai foglalkozásokat ősszel és télen is meg lehet tartani.
A Bagolyvár Vadaspark természetes környezetükben mutatja be Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait. A látogatók itt megetethetik, megitathatják, megsimogathatják az állatokat, és eközben megfigyelhetik viselkedésüket, szokásaikat.
Az Erdei Művelődés Háza és Erdei Iskola a környezeti nevelés regionális oktatási központja, és erdészeti, erdei iskolai, illetve óvodai programokat, táborokat kínál a bejelentkező csoportoknak. Célja, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül sajátítsák el a környezeti ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek a természet jelenségeiről, történéseiről. Ennek megfelelően az erdei iskola programkínálata rendkívül sokszínű: hajnali vadles, éjszakai bátorságpróba, vízminőség-vizsgálat, élőhelyvizsgálat, játékkészítés, agyagozás, kenyérsütés, stb. A művelődési házban ifjúsági szálláshely biztosítja a többnapos programok zavartalan, kényelmes lebonyolítását.
Elérhetőség: 5000 Szolnok, Kaán Károly u. 71., tel.: 06-20/452-4883, 06-56/512-110,
www.nefag.hu