Állandó kiállítások

Damjanich János Múzeum
5000 Szolnok, Kossuth Lajos tér 4.
www.djm.hu
 
Vendégségben őseink háza táján
 
A kiállítás Jász-Nagykun-Szolnok megye régészeti leletein keresztül azt mutatja be, hogyan változott az itt élő ember életmódja, és ennek következtében közvetlen környezete, lakóháza az évezredek folyamán. Megtalálhatjuk itt az Alföld legkorábbi, 8 ezer éves kunyhószerű épületének rekonstrukcióját és a szolnoki vár, illetve a város területén előkerült török kori fegyvereket, ékszereket, rézből készült és mázas kerámia edényeket is. A tárlatot a kincstár zárja, amelynek szentélyszerűen berendezett vitrinjei a gyűjtemény legszebb, legféltettebb darabjait fedik fel a látogató előtt.
 
Népélet a Közép-Tisza vidéken
 
A kiállítás a 19. sz. végi, 20. sz. eleji paraszti kultúra átmeneti korszakát mutatja be, amelyben a régi eszközök, eljárások még keverednek az akkoriban megjelenő új technikákkal, szerszámokkal, gépekkel. Érdekessége, hogy az eredeti tárgyakat rajzok, térképek, sőt, néhány évtizedes vagy a közelmúltban készült fotók is kiegészítik, rámutatva arra, hogy a többszázados hagyományok ma is élnek, részei a falvainknak, parasztságunk életének, kultúrájának.
 
Mesterségek művészete
 
Ez a kiállítás Jász-Nagykun-Szolnok megye népművészetét mutatja be, kiemelve annak két meghatározó ágát: a fazekasságot és a szűcsmesterséget. A nagy gonddal kialakított műhely-belsőkben a nyersanyagok és a kész termékek mellett úgy helyezték el a szerszámokat, eszközöket, hogy a látogató az egyes munkafolyamatokba is betekintést nyerhessen. A tárlat ízelítőt ad az alföldi viseletekből, hímzésekből, szőttesekből, a pásztorok szíj- és szarumunkáiból, faragóművészetéből is.
 
Városi polgárok a századelőn
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia idején térségünk gazdasága és társadalma jelentős fejlődésnek indult. Így a századfordulóra Szolnokon is kialakult az ország többi városában már korábban megjelent polgári kultúra. Ennek sajátos jegyeit, helyi jellegzetességeit, sokszínűségét jeleníti meg a tárlat egy polgári-parasztpolgári vonásokat megtestesítő lakóházon keresztül. A metszetszerűen berendezett helyiségekben a bútorok, a szőnyegek, a faliképek, a porcelánok, az egyéb dísztárgyak és használati eszközök mind eredetiek, és bár természetesen különböző lakásokból kerültek a múzeum gyűjteményébe, mégis egységes képet mutatnak.
 
Szolnoki Képtár
 
A Szolnoki Képtárat a Szolnoki Művészeti Egyesület alapította és működtette a múlt század első felében, majd a Damjanich János Múzeum vette gondozásába, cserékkel, vásárlással, gáláns adományok befogadásával gazdagítva a javarészt a Művésztelepen született festményekből álló gyűjteményt. A ma látható állandó kiállítást 1996-ban rendezték be: 10 teremben összesen 670 m2-en sorakoznak a képek, amelyek egytől egyig Szolnok jelentőségét, a magyar képzőművészeti életben betöltött vezető szerepét bizonyítják.
 

Kunok és jászok a magyarok között

(A Jászkun kapitányok nyomában tematikus útvonal szolnoki látogatóközpontja)
Ezen a kiállításon a látogatók jelképesen azt az utat járják be, amelyet a több évszázaddal ezelőtt hazánkba érkező kunok és jászok megtettek. A belépéskor kun kaftánt öltenek, majd a fogadótérbe érkezve a tatárok támadását megidéző hangeffektusok terelik őket tovább. Lódobogás, nyilak hangja, hujjogatás, csatazaj, falba fúródó nyilak jelzik, merre vezet az út. Az interaktív látogatóközpont minden terme tartogat hasonló meglepetéseket, mint ahogyan a tematikus útvonal többi állomása is.

Damjanich János Múzeum, Szolnoki Galéria
Cím: 5000 Szolnok, Templom u. 2.
www.djm.hu
 
Ugyan nem állandó tárlattal, de folyamatosan várja a látogatókat az ország egyik legszebb kiállító-helyisége, az 1899-ben zsinagógának épült Szolnoki Galéria. A hófehér falú, gyönyörű kupolás templom ma kizárólag kulturális-művészeti céllal működik a Damjanich János Múzeum kezelésében. Az önmagában is látványosságnak számító, páratlan szépségű épületben egymást váltják a különböző kiállítások. Emellett a különleges belső tér és a kiváló akusztika miatt gyakran rendeznek itt hangversenyeket is.
 
Damjanich János Múzeum, Tabáni Tájház
Cím: 5000 Szolnok, Tabán utca 24.
www.djm.hu
                              
Szolnok egyik legrégebbi városrészében, a Zagyva partján áll az az 1930-as években épült tornácos vályogház, amelyet a Damjanich János Múzeum 1989-ben újított fel, hogy benne a Tabánban és a térségben egykor élt tiszai halászok használati tárgyait mutassa be. A parasztpolgári stílusban berendezett szoba-konyhás, döngölt padlójú épület legértékesebb kincse a különböző hálókötéshez és -javításhoz szükséges eszközök mellett a tűzhely, amelynek ajtajait díszes, tulipánalakú rézvasalással illesztette a kályhatesthez a mester.
 
Bejelentkezés: a Damjanich János Múzeum elérhetőségein, májustól szeptemberig látogatható
 
Szolnoki Művésztelep – Kert Galéria
Cím: 5000 Szolnok, Gutenberg tér 12/12.
www.szolnokimuvesztelep.com
 
A Szolnoki Művésztelep a mai Magyarország legrégebbi művésztelepe: 1902-ben épült fel a régi vár helyén, a Tisza és a Zagyva torkolatában kialakított gyönyörű parkban. Alapítója, a Szolnoki Művészeti Egyesület 2002-ben kezdte meg működését újra, és első lépésként megnyitotta a Kert Galériát, ahol szinte minden hónapban új kiállítás várja a művészetszeretőket. Természetesen nemcsak a kolónia tagjai mutathatják itt be munkáikat, hanem az ország ismert és pályakezdő művészei, valamint külföldi és határon túli magyar alkotók is meghívást kapnak.
Bejelentkezés: a Szolnoki Művésztelep elérhetőségein
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény
Cím: 5000 Szolnok, Táncsics Mihály út 5-7.
www.militaria.hu/kiallitasok/kulso-kiallitohelyek
 
A Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény (Sorkatonai Emlékkiállítás) 2005-ben a megyei hadkiegészítő parancsnokságok megalakulásának 50. évfordulója alkalmából nyílt meg. A gyűjtemény két állandó kiállításnak és időszaki művészeti kiállításoknak is helyet ad. Az itt fellelhető anyag kutatható, tehát rendelkezésére áll a diákoknak, tudományos és katonai szakembereknek, hagyományőrző katonai és civil szervezeteknek egyaránt.
 
„Csak az jöjjön katonának”
 
Ez a kiállítás a magyar hadkiegészítés történetét mutatja be 1715-től 2004-ig, továbbá összefoglalja a hazai sorkatonai szolgálat 136 évét.
 
„Katonai életképek”
 
A csaknem 60 értékes festményből álló tárlat a Magyar Néphadsereg 1952 és 1988 közötti időszakát eleveníti fel.
A kiállítás megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!
 
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Szolnoki Repülőmúzeum
Cím: 5008 Szolnok, Kilián út 1.
www.repulomuzeum.hu
 
A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyik legismertebb külső kiállítóhelye a Szolnoki Repüléstörténeti Múzeum. Ez Magyarország legnagyobb katonai repülőgép-gyűjteménye. A szabadtéri kiállításon a vadászrepülők és csatagépek mellett polgári, rendőrségi, vízügyi repülőjárművek, helikopterek és sportrepülők is sorakoznak. Némelyikre fel lehet szállni, üléseit ki lehet próbálni. A tárlat fedett részén űrhajós relikviákat és repülőgép-alkatrészeket állítottak ki a gyűjteményüket folyamatosan bővítő repüléstörténeti szakértők.
 
Értékesítéssel foglalkozó galériák Szolnokon
 
Chiovini Galéria
Cím: 5000 Szolnok, Arany János utca 6.
https://www.facebook.com/chiovinigaleria/

 
A Chiovini Galéria élő kortárs képző- és iparművészek munkáinak értékesítésével foglalkozik. 1996-os megnyitása óta az ország több száz alkotójának műveit vonultatta már fel a művészetpártoló közönség előtt. Ízléses kínálatában főként festmények, grafikák, tűzzománcok, bőrképek, kerámiák, ékszerek, porcelánok, üvegtárgyak és szobrok szerepelnek.
 
Szoboszlai Galéria
Cím: 5000 Szolnok, Jókai utca 1.
http://szoboszlaigaleria.hu/
 
A Szoboszlai Galéria a kortárs művészet legújabb szolnoki otthona, amely egyszerre ad helyet az ismert és elismert festők, szobrászok műveinek és a tehetséges fiatalok munkáinak. Jellegzetessége továbbá, hogy a vásárlásra felkínált műtárgyakon kívül időnként tematikus, vagy egy-egy életszakaszt, életpályát felvillantó kiállítással is meglepi látogatóit.

"Légoltalomtól a Katasztrófavédelmig" állandó kiállítás
Cím: Szolnok, Jubileum tér 1.
https://www.katasztrofavedelem.hu/

A több méter vastag falú, teljesen felszerelt beton építmény különleges élményt nyújt a látogatónak. A II. világháborús relikviákból, eredeti eszközökből, használati tárgyakból összeállított gyűjtemény egy valódi óvóhelyen várja a látogatókat. Számos tárgy, plakát, írásos emlék, valamint szakirodalom is megtalálható itt a Légoltalomról, a Polgári védelemről és a Katasztrófavédelemről. Az eszközök közül néhány ki is próbálható. A kalandvágyók megszólaltathatják a kézi szirénát, megmérhetik, mekkora gázálarc alkalmas számukra és kipróbálhatják a védőfelszereléseket. A legbátrabbak pedig végigélhetnek egy légi riasztást, a sziréna vijjogásától a szükségvilágítással felszerelt, ablaktalan óvóhelyen eltöltött szokatlan percekig.
A kiállítást a MÁV Óvóhelyen, a VOKE Csomóponti Művelődési Központ mellett előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni, az érdeklődők S.Tóth Anikó tű. zászlós,  megyei katasztrófavédelmi szóvivőhöz fordulhatnak a 20/26-48-463-as telefonszámon.

 
Szolnok és térsége: Rákóczifalva
 
 B.A.P. Macimúzeum és Kiállítóterem
Cím: 5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3.

 
Varázslatos mesevilágba enged betekinteni a rákóczifalvi Macimúzeum, amelynek polcain az alapító Balázs család 1700 darabos gyűjteményének legszebb és legértékesebb darabjai sorakoznak. Vannak köztük több mint 100 éves, különleges történelmi jelmezekbe bújtatott játék mackók, és úgynevezett utazó macik is, amelyeket hírességek és magánemberek visznek magukkal távoli útjaikra, hogy egy-egy nevezetes helyen felvételt készítsenek róluk. A világjáró macik fotói bejárják a világhálót, így népszerűsítve a múzeumot és a macimániát.