Osztálykirándulás

Osztálykiránduláshoz helyszínek
 
Gazdag programokat kínáló diákszállások
 
Széchenyi Parkerdő- és Ökoturisztikai Központ, Bagolyvár Vadaspark
5000 Szolnok, Kaán Károly utca 71.
Tel: 06-20/5791989
www.nefag.hu    
                      
Ez a szabadidő központ a Széchenyi városrészen keresztül közelíthető meg, és több egymással összefüggő, de külön-külön is funkcionáló egységből áll.
A 125 hektáros Széchenyi parkerdőben két tematikus kiállítóhelyet és egy természetismereti, valamint egy erdészeti tanösvényt alakítottak ki. A túraútvonalak bemutatják az Alföld élőhelyeit, madárvilágát, vadon élő állatait, és a kihelyezett foglalkoztató táblák segítségével megtanítják a természetben való tájékozódást, a térképhasználatot. A parkerdőben lovas és kerékpáros útvonalat, valamint egy szabadtéri főző- és tűzrakó helyet is kiépítettek. Itt található továbbá az ország legnagyobb, összesen 1,2 hektáros játszótere és az a fenyőrönkökből készült „téli szálláshely”, amelyben az erdei iskolai foglalkozásokat ősszel és télen is meg lehet tartani.
A Bagolyvár Vadaspark természetes környezetükben mutatja be Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait. A látogatók itt megetethetik, megitathatják, megsimogathatják az állatokat, és eközben megfigyelhetik viselkedésüket, szokásaikat.
Az Erdei Művelődés Háza és Erdei Iskola a környezeti nevelés regionális oktatási központja, és erdészeti, erdei iskolai, illetve óvodai programokat, táborokat kínál a bejelentkező csoportoknak. Célja, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül sajátítsák el a környezeti ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek a természet jelenségeiről, történéseiről. Ennek megfelelően az erdei iskola programkínálata rendkívül sokszínű, ilyen például a hajnali vadles, éjszakai bátorságpróba, vízminőség- és élőhelyvizsgálat, játékkészítés, agyagozás, kenyérsütés. A művelődési házban ifjúsági szálláshely biztosítja a többnapos programok zavartalan, kényelmes lebonyolítását.
 
Nairam Klubhotel és Szabadidőközpont
5081 Szajol, Külterület, hrsz.: 096/8, levélcím: 5001 Szolnok, Pf.33, info@nairam.hu
Telefon: 06-20/366-7630
www.nairam.hu

A Szolnok közelében található Nairam Klubhotel és Szabadidőközpont egyedülálló lehetőségeket kínál. Erdei iskolai foglalkozásokat, osztálykirándulásokat és akár több hetes táborokat is lehet ide szervezni. A csodálatos Holt-Tisza-part, a megkapóan érintetlen természeti környezet, a friss levegő önmagában is csábító. Ehhez társul még a szabadidőközpont intézményi háttere: a jól kihasználható rendezvénytermek, a szabadtéri rendezvényeket is lehetővé tevő külső épületrészek, a különböző sportpályák és sporteszközök, a 43 kényelmesen berendezett szoba és apartman, az étterem és a remek konyha.


Egyéb programlehetőségek Szolnokon és környékén
 
Damjanich János Múzeum
5000 Szolnok, Kossuth Lajos tér 4.
Tel: 06-56/421-602, 06-56/510-150
www.djm.hu

Kunok és jászok a magyarok között

(A Jászkun kapitányok nyomában tematikus útvonal látogatóközpontja)

Ezen a kiállításon a látogatók jelképesen bejárják azt az utat, melyet a több évszázaddal ezelőtt hazánkba érkező kunok és jászok megtettek. A belépéskor kun kaftánt öltenek, majd a fogadótérbe érkezve a tatárok támadását megidéző hangeffektusok terelik őket tovább. Lódobogás, nyilak hangja, hujjogatás, csatazaj, falba fúródó nyilak jelzik, merre vezet az út. Az interaktív látogatóközpont minden terme tartogat hasonló meglepetéseket, mint ahogyan a tematikus útvonal többi állomása is.

Ezen a kiállításon kívül még öt állandó tárlat várja a látogatókat a Damjanich János Múzeumban.


B.A.P. Macimúzeum és Kiállítóterem, Rákóczifalva
5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3.
Tel: 06-20/568-4463, 06-70/278-4944

Szolnoktól 15 km-re, Rákóczifalván található az a Macimúzeum, amely nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek számára is tartogat érdekességeket. A kiállításon vannak 100 éves, különleges történelmi jelmezekbe bújtatott játék mackók és úgynevezett utazó macik is. Utóbbiak távoli országokban készített fotókon reklámozzák a múzeumot. Említésre méltóak a játékokra egyedileg varrott, különböző történelmi korokat megidéző kosztümök. A múzeum Szolnokról kerékpárúton is megközelíthető.

 
Éden Madárpark
5085 Rákóczifalva, Vasvári Pál út 48.
Tel: 06-70/268-0009.
 

Ötven fajta madárkülönlegességet mutat be az az egyre népszerűbb és egész évben nyitva tartó madárpark, amelyet szintén Rákóczifalván találunk. Több mint húsz különböző ázsiai díszfácán él itt, amelyek Tajvanból, Mianmarból, Kínából és Tibetből származnak. A színpompás tollazatú fácánok mellett különleges foglyok, fürjek és egzotikus gerlék is láthatók a mini rezervátumban.
 


RepTár Szolnoki Repülőmúzeum
5000 Szolnok, Indóház út 4-6.
Tel: 06-56/781-530
https://www.reptar.hu/

A RepTár Szolnoki REpülőmúzeum a magyar repüléstörténet emlékeit, emlékezetes eszközeit és fontosabb eseményeit mutatja be szórakoztató formában, a hagyományos múzeumi eszközök mellett interaktív és elektronikus eszközök, valamint egyedi fejlesztésű applikációk segítségével. A RepTár nem csak Magyarország de a kelet-európai régió egyik legjelentősebb haditechnikai gyűjteménye.
 
Minitúrák kisgyerekeknek
 
Szolnokon sok olyan közterület található, ahová kisgyermekes családoknak is érdemes kisétálni. A játszótereken kívül vannak olyan parkjaink, amelyek kedves szobraikkal vagy más különlegességükkel a kicsik számára is izgalmasak lehetnek. Továbbá, ami nagyon fontos szempont, nincsenek messze, és viszonylag kis területűek, jól bejárhatók, így gyalogosan is fel lehet őket fedezni. Ezekből a terekből ajánlunk most néhányat a figyelmükbe:

Kossuth tér: Szolnok főterén a látványos és hűsítő szökőkutak, a dimbes-dombos parkrészleten átfutó utacskák, illetve a barátságos zsánerszobrok teremtik meg a csodát, amely minden gyerekkel elfelejteti, hogy a séta néha hosszú és fárasztó. A szülők nyugodtan időzhetnek itt, hiszen a tér tágas, kicsi az átmenő forgalom, csak a taxik és a buszok járnak keresztül rajta.
Tiszaparti sétány: Ezt a sétányt ősszel a gyűjthető gesztenye miatt kedvelik leginkább a kicsik, de a többi évszakban is sok újdonságot találhatnak itt. A hömpölygő folyó, a futkározásra, rollerezésre, biciklizésre csábító hosszú, egyenes út elvarázsolja őket. Szeretik nézni az ugyancsak itt sétáltatott kutyusokat, és persze, imádják, ha a sétány közepén kapnak egy fagyit.(A sétány jelenleg átépítés alatt áll, 2014 nyarára várhatóan teljesen megújul majd.)
Verseghy park: Békás szökőkút. Aki Szolnokon nőtt fel, tudja, hol van, és felnőtt korában is emlékszik, micsoda boldogság körülfutni tízszer, százszor, micsoda öröm a kőbékákon ülve idegen fiúkkal, lányokkal ismerkedni, és mekkora a sikoly, ha a befogott békák száján az ügyetlen kis ujjacskák között szétspriccel a vízsugár.
Rozárium: A magyar őshonos rózsákkal beültetett park csak néhány éves, de máris egyik kedvence a szolnokiaknak. A gyerekek főleg a Béres-ivókutat és környékét szeretik.
Tisza park: Ide a játszótér miatt érdemes kisétálni, amelyen kisebbek és nagyobbak számára külön kiépített, biztonságos játékok és ügyességfejlesztő eszközök találhatók.
Tiszavirág híd: Ha már megy a lépcsőzés, nagy élményt jelent az első átkelés a Tisza felett ezen a gyönyörű gyaloghídon. A járófelület középső részét átlátszó lapok fedik, amelyen át le lehet tekinteni a mélybe. A felnőttek általában kevésbé örülnek ennek, viszont a gyermekek egytől egyig élvezik.
Tiszaliget: A Tiszavirág híd túloldalán, a Tiszaligetben is számtalan kaland várja a csöppségeket: a sok-sok játszótér, a Csónakázó tó, az Erdei tornapálya mind újabb és újabb meglepetést tartogat. Itt van a strand is, ahol a csúszdapark és a gyermekmedence a kicsik kedvence.