Exhibitions

János Damjanich  Múzeum
5000 Szolnok, Kossuth Lajos Sq 4.
www.djm.hu

Founded in 1933, the museum was transferred to the classicistic building on Kossuth Square in 1952. It hosts the county’s complete archaeological collection, and the largest fine art ethnographic and historic collection. The building hosts several permanent and temporary exhibitions. During summer, the cosy courtyard is the location of open-air cultural programmes. In the past more than 10 years, the museum has been trying to satisfy the demands of the public with “visitor-friendly” programmes and museum education, by involving its visitors into the hidden secrets of museum activities. In 2005, the Damjanich János Museum has won the “Museum of the Year” award for the second time as a recognition of its outstanding professional and exhibition activity.
 
 
 
 
 
 
 

Szolnoki Gallery
5000 Szolnok, Templom Street 2.

www.djm.hu

The city’s former synagogue was built by Lipót Baumhorn in eclectic style in 1898. The synagogue, rebuilt in the 1960s, started its operation under the name Szolnok Gallery with an exclusively cultural-artistic profile. During its more than 50-year operation, the gallery hosted mainly art exhibitions, but it is also a great location for historical, ethnographical and archaeological exhibitions, and other museum and literary events, concerts and conferences.
 
 
Szolnoki Artists' Colony
Cím: 5000 Szolnok, Gutenberg Sq 12/12.
www.szolnokimuvesztelep.com
 
Founded in 1902, the Artists’ Colony is the oldest still operating colony in Hungary, offering its culture-loving visitors different exhibitions, events and a friendly atmosphere. Recognized with the Hungarian Heritage Prize, the colony’s can accommodate Hungarian and foreign artists in its studio apartments. The ARTjáró (ART-Passage All Arts) Festival awaits its guests every summer with festive exhibitions and stage performances, and the magical garden of the colony offers the perfect spot for relaxation.
 

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény
Cím: 5000 Szolnok, Táncsics Mihály út 5-7.
www.militaria.hu/kiallitasok/kulso-kiallitohelyek
 
A Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény (Sorkatonai Emlékkiállítás) 2005-ben a megyei hadkiegészítő parancsnokságok megalakulásának 50. évfordulója alkalmából nyílt meg. A gyűjtemény két állandó kiállításnak és időszaki művészeti kiállításoknak is helyet ad. Az itt fellelhető anyag kutatható, tehát rendelkezésére áll a diákoknak, tudományos és katonai szakembereknek, hagyományőrző katonai és civil szervezeteknek egyaránt.
 
„Csak az jöjjön katonának”
 
Ez a kiállítás a magyar hadkiegészítés történetét mutatja be 1715-től 2004-ig, továbbá összefoglalja a hazai sorkatonai szolgálat 136 évét.
 
„Katonai életképek”
 
A csaknem 60 értékes festményből álló tárlat a Magyar Néphadsereg 1952 és 1988 közötti időszakát eleveníti fel.
A kiállítás megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!
 
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Szolnoki Repülőmúzeum
Cím: 5008 Szolnok, Kilián út 1.
www.repulomuzeum.hu
 
A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyik legismertebb külső kiállítóhelye a Szolnoki Repüléstörténeti Múzeum. Ez Magyarország legnagyobb katonai repülőgép-gyűjteménye. A szabadtéri kiállításon a vadászrepülők és csatagépek mellett polgári, rendőrségi, vízügyi repülőjárművek, helikopterek és sportrepülők is sorakoznak. Némelyikre fel lehet szállni, üléseit ki lehet próbálni. A tárlat fedett részén űrhajós relikviákat és repülőgép-alkatrészeket állítottak ki a gyűjteményüket folyamatosan bővítő repüléstörténeti szakértők.
 
Értékesítéssel foglalkozó galériák Szolnokon
 
Chiovini Galéria
Cím: 5000 Szolnok, Arany János utca 6.
www.chiovinigaleria.hu (nem jó a link, én nem tudom használni!!)
 
A Chiovini Galéria élő kortárs képző- és iparművészek munkáinak értékesítésével foglalkozik. 1996-os megnyitása óta az ország több száz alkotójának műveit vonultatta már fel a művészetpártoló közönség előtt. Ízléses kínálatában főként festmények, grafikák, tűzzománcok, bőrképek, kerámiák, ékszerek, porcelánok, üvegtárgyak és szobrok szerepelnek.
 
Szoboszlai Galéria
Cím: 5000 Szolnok, Jókai utca 1.
www.szoboszlaigallery.hu (nem jó a link, nem él az oldal!!!)
 
A Szoboszlai Galéria a kortárs művészet legújabb szolnoki otthona, amely egyszerre ad helyet az ismert és elismert festők, szobrászok műveinek és a tehetséges fiatalok munkáinak. Jellegzetessége továbbá, hogy a vásárlásra felkínált műtárgyakon kívül időnként tematikus, vagy egy-egy életszakaszt, életpályát felvillantó kiállítással is meglepi látogatóit.

"Légoltalomtól a Katasztrófavédelmig" állandó kiállítás
Cím: Szolnok, Jubileum tér 1.
www.katsztrofavedelem.hu

A több méter vastag falú, teljesen felszerelt beton építmény különleges élményt nyújt a látogatónak. A II. világháborús relikviákból, eredeti eszközökből, használati tárgyakból összeállított gyűjtemény egy valódi óvóhelyen várja a látogatókat. Számos tárgy, plakát, írásos emlék, valamint szakirodalom is megtalálható itt a Légoltalomról, a Polgári védelemről és a Katasztrófavédelemről. Az eszközök közül néhány ki is próbálható. A kalandvágyók megszólaltathatják a kézi szirénát, megmérhetik, mekkora gázálarc alkalmas számukra és kipróbálhatják a védőfelszereléseket. A legbátrabbak pedig végigélhetnek egy légi riasztást, a sziréna vijjogásától a szükségvilágítással felszerelt, ablaktalan óvóhelyen eltöltött szokatlan percekig.
A kiállítást a MÁV Óvóhelyen, a VOKE Csomóponti Művelődési Központ mellett előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni, az érdeklődők S.Tóth Anikó tű. zászlós,  megyei katasztrófavédelmi szóvivőhöz fordulhatnak a 20/26-48-463-as telefonszámon.

 
Szolnok és térsége: Rákóczifalva
 
 B.A.P. Macimúzeum és Kiállítóterem
Cím: 5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3.
http://www.macimuzeum.hu/
 
Varázslatos mesevilágba enged betekinteni a rákóczifalvi Macimúzeum, amelynek polcain az alapító Balázs család 1700 darabos gyűjteményének legszebb és legértékesebb darabjai sorakoznak. Vannak köztük több mint 100 éves, különleges történelmi jelmezekbe bújtatott játék mackók, és úgynevezett utazó macik is, amelyeket hírességek és magánemberek visznek magukkal távoli útjaikra, hogy egy-egy nevezetes helyen felvételt készítsenek róluk. A világjáró macik fotói bejárják a világhálót, így népszerűsítve a múzeumot és a macimániát.