Kerékpártúra a Beke Pál halomhoz

Kerékpártúra a Beke Pál halomhoz

Túránk célpontja egy olyan kultikus hely, mely a Szolnoki Értéktár kulturális örökségei közt is fellelhető, de hol keressük a valóságban? A Szolnokhoz tartozó Szandaszőlős külterületén található a Beke Pál törökverő vitézről elnevezett, 101,3 m magas kunhalom A városba visszafelé vezető út során a Holt-Tisza természeti szépségeit is megcsodálhatjuk.
Táv: 26 km


 
Tervezett útvonal: Hild János tér- Szapáry út - Át a Tiszavirág gyalogos és kerékpáros hídon – Balra kanyarodva a Tiszaligeti sétányon a Tiszaligeti felhajtóig - Jobbra kikanyarodva: Százlábú híd - Kertész út - A 4-es számú út felüljárója alatt végig a 442-es út menti kerékpárúton - Szandaszőlős városrész szélén balra a Homokbányai útra - BEKE PÁL HALMA - Homokbányai út - Kölcsey út - Vörösmező út - 442-es út - A 4-es számú út alatt át, majd vissza a zebráig átkelve a túloldalra: Tiszavirág út - Holt-Tiszapart út - Balra kikanyarodva: Debreceni út- Körforgalom - Kertész út - Tisza-híd - Kossuth tér

Érintett látnivalók:

- A Szapáry úton keresztülhaladva impozáns, szecessziós stílusú épületekben gyönyörködhetünk, míg elérjük a Tiszai hajósok terét. Itt áll a Szolnoki Galéria (hajdani Zsinagóga épülete), az I. világháborús emlékmű és az Országzászló is.

- A Tisza folyó leglátványosabb természeti csodája a tiszavirágzás. E különleges élőlény alakját idézi a Kérészek násztánca című szoborkompozíció és a város jelképévé vált Tiszavirág híd légies formája is. Közép-Európa leghosszabb függőhídja a Tiszaligetbe vezet. A hídról a folyó és a part mentén magasodó épületek látványos panorámája tárul a szemünk elé.


- A Kertész útra kikanyarodva a körforgalomban egy hadrendből kivont Mi-24-es harci helikoptert pillanthatunk meg. Az úton haladva a párhuzamosan futó Holt-Tiszát csodálhatjuk meg.

- A Beke Pál halmon Mária-kaput, energiaoszlopot, gyógyító padokat, egy kettős keresztet, turulmadaras-keresztes kopjafát is felállítottak. E hely kirándulócélpont, ahonnan megcsodálhatjuk a szántóföldek sokszínűségét és az Alföld tengersík vidékét, de sokan azért látogatják, hogy feltöltődjenek a földsugárzás energiájával, testi-lelki egyensúlyuk megőrzését biztosítsák általa.

- A Holt-Tisza part a város kedvelt üdülőövezete, a nádasokkal körülvett víz igazi horgászparadicsom, vízimadarak fészkelőhelye. Országos hírű kajak-kenu pálya is található itt, ahol színvonalas versenyeket rendeznek minden évben.

- A Kossuth tér a város főtere, harminc vízsugaras szökőkútját kedves zsánerszobrok és nevezetes épületek veszik körül.
 
 
Elérhetőség:
Szolnok, Hild János tér 1. Tel.: 56/420-704
E-mail: szolnok@tourinform.hu