Ez történt...

IV. „Tiszavirágzás” Kerékpártúra
Beszámoló a IV. „Tiszavirágzás” Kerékpártúráról


 
A túrán 30 fő lelkes, amatőr bringás sporttárs tartott velünk, hogy betekintést nyerjenek a környék turisztikai, szabadidős, kikapcsolódásra alkalmas helyszíneibe. Túránk első megállója a Nefag II. Parkerdő volt, melyet végig kiépített kerékpárúton tudtunk elérni. A tavaly májusban átadott gyorsasági kerékpárpár pályát mutattuk be a részt vevőknek, ahol mindenki bátorsága szerint kipróbálhatta a pályát.  Innen a Zagyva gáton és a Zagyva-parti sétányon továbbhaladva értük el második megállóhelyünket a Millért, ahol a Millér Szabadidőközpontban kicsit felfrissülhettünk, majd a túra kuriózumaként a Milléri Vízügyi Múzeum tárlatvezetésén vehettünk részt. Kovács Ferenc ismertette a szivattyútelep és a Tisza folyó történetét, különlegességét és fontosságát. Amit innen ismét köszönünk! A következő szakasz már a városhoz közelebbi Tiszaliget körbebicajozása volt, miközben megnéztük a Csónakázó tó és a Tisza körgát szépen rendezett területeit. Szép teljesítmény volt ez a lelkes csapatnak. A Csónakház stégjénél telepedtünk le a vízpartra. Sajnos csak néhány tiszavirágot láttunk repkedni, így ebben az évben sem látott a kerékpáros csapat nagyszámú kérész rajzást a Tiszán. A Napsugár Gyermekház kézművesei által készített tiszavirág ajándéktárggyal leptük meg a túrázókat. Ez a kérész majd kapható lesz egész évben a Tourinform Iroda Szolnok Boltjában.
Nem mindennapi maga a tiszavirágzás jelensége. Persze minden év más, minden évben azt szeretnénk, hogy a legnagyobb virágzás köszöntsön ránk. Vannak jó évek és rosszabbak, de mindig utólag végezhető el az értékelés, és előre nem tudható a rajzással kapcsolatban semmi.
A szakértők szerint érdekes volt az idei tiszavirágzás! Összefoglalva az elmúlt évek egyik leggyengébb rajzása volt. Mindenféle elővirágzási ceremónia nélkül szinte mindenhol a fővirágzással kezdődött és végződött is az. Tiszainokánál és Tiszakürtnél június 13-án, hétfőn többszázezres repülést lehetett megfigyelni. Szolnoknál 14-én és 15-én szép tiszavirágzást láthattak az esti sétahajó utasai. A többi napokon pedig már csak nagyon kevés számú egyedet lehetett megfigyelni a víz felett. A kerékpártúra résztvevőinek így utólag is szeretnénk gratulálni, amiért teljesítették velünk a 26,3 kilométert. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát és felfedezett az út során olyan helyeket, amit érdemesnek talál majd arra, hogy egyedül, baráti társasággal vagy családjával újra felkeressen, és örömét lelje benne.

Üdvözlettel: Tourinform Szolnok Iroda dolgozói
Szolnok, Hild J. tér 1. Tel: 56/420-704, Honlap: www.szolnoktourinform.hu